Register for an Upcoming Free GRE Webinar
Reserve your spot now!

Power Score - pg 45 - Question # 8

David's work week is h hours. Each week he works 3h/5 hours in office and surfs the internet the rest of the time. How many weeks will it take David to surf the internet for 750 hours, in terms of h?

I was able to reach h = 1875, however the answer choices were equations, and I did not understand how the answer choice made sense in regards to h = 1875

Posts

  • Jonathan EvansJonathan Evans PowerScore Staff Joined: 10/31/2016
    This is a great opportunity to Supply Numbers™. How long does David work? You could pick h = 40 for a 40 hour week. I'm going to pick 150 for h because 150 is divisible by 3 and 5 and is a factor of 750.

    Let's say h = 150.

    Let's Record What You Know™.

    Work week = h = 150 hours

    Time spent working every week = 150 • 3 / 5 = 450 / 5 = 90 hours

    Time spent surfing the internet every week = 150 - 90 = 60 hours. 

    He surfs the internet for 60 hours every week. 

    How many weeks will it take for him to surf the internet for 750 hours?

    750 ÷ 60 = 12.5

    It will take him 12.5 weeks to surf the internet for 750 hours.

    Label your answer choices:

    h = 150
    looking for 12.5
    A. 750 ÷ 150 = 5. This is incorrect.
    B. 1875 ÷ 150 = 12.5. This is correct. 
    C. Too small!
    D. Too small! 
    E. Way too big!

Sign In or Register to comment.